Kan pensioenpremie met 20% omlaag?

Kunnen de pensioenpremies met 20% omlaag? Dat zou wat teweeg brengen, dan komen er kwade gevoelens naar boven, dat zou betekenen dat we bewijsbaar zijn opgelicht.

Frits Schuurman, oud hoofd arbeidsvoorwaarden van de gemeente Eindhoven maakte vandaag, 13 december 2019 een fraaie berekening, die laat zien dat het totaal belachelijk is dat er niet geïndexeerd wordt en de premies met wel 20 % (sic!!) omlaag kunnen. Ik nodig de rekenaars onder ons om met Frits mee te rekenen. Het is zo simpel en ontluisterend tegelijkertijd dat journalisten dit niet oppikken. Ik nodig met name hen uit om dit te gebruiken de coalitie keihard aan te spreken. Het gaat om privaat vermogen, let op.
Je kunt als Netspar, Koolmees en Knot voorrekenen wat je wilt en mensen in verwarring brengen door voor te rekenen met de methode van risicovrije rente (NIET bedoeld voor pensioenfondsen!) dat het slecht gaat. Maar nogmaals journalisten, jullie zijn de hoeders van de democratie en de uitgelezen personen om door de leugens van politici en nepnieuws heen te prikken. Doe dat en “eat your heart out,” met deze makkelijk te volgen rekenexercitie van Frits. Er is zoveel geld dat het duizelt.

 

Frits Schuurman:

Een andere (derde) manier van kijken naar vermogen, rendement en verplichtingen.

We spreken over omslag en kapitaaldekking maar een visueel verschil daartussen is er nauwelijks met € 34 miljard aan pensioenuitgaven en € 35 miljard aan premie-inkomsten. Waarom profiteren we niet van € 1.500 miljard aan renderend vermogen?

Waarschijnlijk gebeurt dat niet omdat een wenkend perspectief ontbreekt.
Niemand geeft aan bij welke vermogens stand pensioenen premievrij/volledig kapitaal gedekt kunnen worden uitbetaald. Niemand waagde zich aan een beschouwing daarover.

Blijkbaar is een volledige kapitaaldekking niet haalbaar bij € 1.500 miljard, maar wel bij € 3.500 miljard lijkt me. Bij een vermogensrendement van 1% is dat mogelijk. (Dat is slechts een kwart van het vermogensrendement dat amateuristische burgers in fiscale zin wordt toegedicht).

Het fonds Nobelprijzen – als meest markante vorm van premievrije kapitaaldekking – gaf de afgelopen jaren 2,9% van het vermogen uit aan ‘welvaartsvaste’ Nobelprijzen.
In diezelfde verhouding zou door de gezamenlijke pensioenfondsen kunnen worden volstaan met een vermogen van 34,5 x 34 = € 1173 miljard, af te ronden tot € 1200 miljard.
Daar zitten we al € 300 miljard boven dus en volgens de laatste berichten nog € 100 tot € 200 miljard meer. Maar we mogen ons niet al te rijk rekenen.

Terug dus naar de raming van volledig kapitaal gedekt pensioen bij € 3.500 miljard aan pensioenvermogen. En de ‘gegeven’ stand van € 1.500 miljard. Dat is 1500/3500 = 42,8% van € 3.500 miljard.

Met andere woorden: voor 42,8% van de pensioenuitgaven zouden we kunnen terugvallen op het renderende vermogen. En vervolgens moeten we de premie vaststellen op basis van 100% minus 42,8% = 57,2% van de pensioenuitgaven per jaar, om het niet kapitaal gedekte deel vast te stellen.
Kortom € 14,5 miljard financieren we uit het renderende vermogen en € 19,5 miljard uit pensioenpremie.

“Ja maar……”
Natuurlijk kunnen we weer een dip krijgen. In 2008 was die ruim 20%. Laten we nu eens op voorhand rekenen met een dip van 30%. Dan verlagen we de vermogensdekking van 42,8% veiligheidshalve nog eens tot 30%. En moet er dus 70% worden gedekt uit premie.
Om de naad tussen 30 en 70% ook nog eens royaal te overlappen maken we van 70% nog eens 80%. Zo wordt er 10% van de premie – een ‘overdosis’ aan premie van omgerekend 10% van € 35 miljard = € 3,5 miljard in stijgende lijn – jaarlijks aan het vermogen toegevoegd.

Op die manier kunnen we zowel indexeren als 20% premie besparen.

Je zou toch denken dat hier wel politieke ‘roofdieren’ op gaan azen.
Maar intussen reageerde nog niemand op mijn aanzet daartoe op blz 73 en 74 van mijn memo “door wisseltruc geen marktwaardering”, op 5-4-2019 ook aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer toegestuurd.

Waalre, 13-12-2019
Frits Schuurman.

Bron: Fred Bergman

https://www.facebook.com/groups/pensioeninformatie/?hc_ref=ART3MpFi2JcvQGykfyEAFFLBeEHSEPu5Rj69woeiJmMDIKsgtEhFOl0g_AkYVpL5ljc

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.